Cosplay

Wat is Cosplay?

WAT IS COSPLAY?

De laatste jaren is cosplay verandert van een kleine niche hobby tot een enorme entertainment industrie. Waar je voorheen events had met een paar honderd bezoekers worden nu locaties zoals de RAI en Jaarbeurs overvallen door tienduizenden cosplayers en fans. Maar wat is cosplay?

Volgens wikipedia is: cosplay (コスプレ, kosupure), ofwel Japanse afkorting voor costume play: “een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context.”

Anders dan de naam en deze uitleg doen vermoeden is cosplay echter niet ontstaan in Japan. Het is in de jaren ’60 en ’70 begonnen in de community van Star Trek fans in Amerika. Daar bleef het jarenlang een onbekende hobby totdat het overwaaide naar Japan. Daar werd het massaal opgepikt door fans van anime (Japanse tekenfilms), manga (Japanse stripboeken) en games, vanwaar het in de Japanse vorm weer overwaaide naar Amerika en Europa en nu al sinds 1990 aan populariteit wint. Inmiddels zijn er jaarlijks tientallen evenementen met tienduizenden bezoekers per keer, en dat alleen in Nederland!

Sorry for the inconvenience.

Search again what you are looking for